12 Eylül referandumu döneminde 'Evet' kampanyasına açıkça verdiği destekle muhalefet partileri CHP ve MHP'nin tepkisini üzerine çeken Fethullah Gülen ve cemaati, takip eden dönemde de sık sık Kılıçdaroğlu ve Bahçeli tarafından eleştirildi. CHP liderinin "Referandumda 'Hayır' oyu verin, attığınız şamarın sesi Okyanus Ötesi'nden duyulsun" diyerek göndermede bulunduğu Gülen'e, daha sonra MHP lideri Devlet Bahçeli de "Elini ülkücü hareketin üzerinden çek" mesajı göndermişti.
SEÇİM ÖNCESİ GERGİNLİK TIRMANIYOR
Yaklaşan seçimler öncesinde iktidar ve muhalefet arasındaki gerilim hızla tırmanıyor. Son olarak MHP'de ortaya çıkan kaset skandalında Bahçeli, okyanus ötesini işaret etmişti. CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Cemaat siyasallaştı" diyerek bir kez daha Gülen Cemaatini hedef aldı. CHP ve MHP'nin bu eleştirilerine son dönemde BDP de katıldı. BDP eski eşbaşkanı Selahatin Demirtaş da doğu ve güneydoğu seçmenine "Cemaatin imamlarının arkasında namaza durmayın" çağrısında bulundu.
FETHULLAH GÜLEN'DEN CEVAP: ÇEKEMİYORLAR
Yapılan tüm bu eleştirilere ABD'nin Pennsylvania eyaletinde yaşayan Fethullah Gülen'den yanıt geldi. Kendisine ait herkul.org, sitesinde videosu yayınlanan Gülen, kendisine ve cemaate yönelik eleştirileri "hizmetin büyümesinden kaynaklanan çekememezlik" olarak yorumladı ve kendisine eleştirenlere "hidayet" dilediğini söyledi.
YUMRUK SALLAMALARINA YUMRUK SALLAMAYIZ
İnsafsızca karalamalar, isnad, iftira ve saldırılar karşısında biz ancak meşru müdafaaya başvurabilir; tashih, tavzih ve tekziblerde bulunabilir; şayet kötülükte ısrar edenler olursa, haklarında tazminat davaları açarız. Bunlar meşru haklarımızdır; fakat, asla onların yaptıkları gibi saldırganlığa girmeyiz. Yumruk sallamalarına karşı yumruk sallamayız. Onlar “Bir tokat da oradakine (okyanus ötesindekine) vuralım!” deseler de biz onlara tokatla mukabelede bulunmayız.
ONLAR İÇİN DE HİDAYET DİLİYORUM
-Biz en zor günlerde, en amansız şekilde düşmanlık yapanlar hakkında bile tel’ine, bedduaya “âmin” demedik, kimseye lânet ve kahriye okumadık. Belki onlar hakkında en acı tercihimiz, onları Allah’a havale etme şeklinde oldu. Havale etme, “Allah’ım Sen bilirsin, Sen ne dilersen onu yap!” demektir. Kaldı ki, ben havale etmeyi bile Allah’tan hidayet temenni etme alternatifine bağlayarak dile getirdim hayatım boyunca. Hâlâ da aynı alternatifle beraber söylüyorum: “Allah’ım hidayetlerini murad buyurduklarını hidayet eyle, onların gözlerini de hakikate aç, kalblerini sevgiyle donat. Yok öyle murad buyurmuyorsan, Sana havale ediyorum, ne istersen onu yap!” diyorum.